FAQ veelgestelde vragen i.v.m. rieten daken


Een onderdak is bij een rieten dak niet per se vereist voor de waterdichtheid. Het rietpakket is gemiddeld 30cm dik en in combinatie met de dakhelling is het daarmee waterdicht. Het riet is bij een traditionele open constructie van binnenuit zichtbaar. Dit is de meest traditionele opbouw zoals ze sinds eeuwen werd toegepast op een strooien dak en later op een rieten dak.
Tegenwoordig voorzien we een winddicht onderdak wel van extra isolatie om aan de huidige energienormen te voldoen.
Bij een open constructie wordt het riet op rietlatten gebonden. Er moet omwille van de traditionele techniek van het binden altijd een spouw bestaan tussen het riet en de onderconstructie.
Bij een gesloten constructie, ook wel schroefdak genaamd, wordt het riet op een dichte ondergrond geschroefd.
Dit hangt van de wind af. Wanneer men de isolatie hard nodig heeft, bijvoorbeeld in de winter, bij 5 graden vorst, bij windkracht 3 of hoger, tochten beide soorten daken zo hard dat van een behoorlijke bescherming tegen de kou nauwelijks sprake zal zijn. Bij windstil weer echter is de isolatiewaarde van een pannendak ongeveer nul. Van het rieten dak echter is dit ongeveer Rc=1,5 m2K/W en dat is behoorlijk. Dit geldt zowel in de zomer als in de winter, zowel tegen kou als tegen warmte. Omdat het bij echt warm weer vaak windstil is, zal het rieten dak op warme zomerse dagen wel een lekker koel huis opleveren.
Bij nieuwe constructies opteren we uiteraard voor een winddicht onderdak met bijkomende isolatie. Zo kunnen we probleemloos de gewenste energienorm halen, zelfs tot een passief dak toe!
Jazeker. Riet is niet zo brandbaar als men denkt. Een open haard, houtkachel of allesbrander onder een rieten kap is helemaal geen probleem. Heeft u een bestaande schoorsteen of rookkanaal van voldoende diameter, dan kan u deze probleemloos gebruiken. Een vonkenvanger, eventueel gecombineerd met een regenkap, wordt wel aanbevolen. Ook wanneer het huis niet is uitgerust met een rookkanaal is het mogelijk deze op elk gewenst tijdstip te (laten) installeren.
Neen! Vroeger rekenden verzekeringsmaatschappijen wel eens extra risicopremie aan voor een rieten dak, waardoor de verzekeringspremie de hoogte in ging. De statistieken hebben echter aangetoond dat een modern rieten dak geen groter risico op woningbrand heeft dan een huis met een andere dakbedekking. Bijgevolg wordt er tegenwoordig geen extra risicopremie meer aangerekend.
Beweert uw verzekeraar iets anders? Neem dan contact op met ons. Wij kunnen u ook aan een correcte verzekering helpen!
Onderhoud van een rieten dak is zeer belangrijk, maar al bij al valt dit best mee. Een doorsnee rieten dak heeft gemiddeld om de 8 à 10 jaar een onderhoudsbeurt nodig (=ontmossen). Het riet wordt dan gekamd en van mos en algen ontdaan.
Om uw dak steeds zo mooi mogelijk te houden en om mosvorming preventief te bestrijden, raden we aan om uw dak tijdig met anti-mosproducten te behandelen. Met deze producten, die speciaal voor riet zijn bestemd, verdwijnt groenaanslag als sneeuw voor de zon! Voorkomen is immers steeds beter dan genezen.


Nog meer vragen? Contacteer ons!